La meva família paterna és de Lleida i molts cops que ens visiten ens porten fruita. Fa uns dies ens van portar unes caixes de prunes, un cop vaig veure a la meva àvia com per conservar-les en feia melmelada i des de llavors que m'ha picat la curiositat per provar-ho.
Així doncs que ja tenia la matèria prima (unes molt bones prunes de Lleida) per fer la melmelada.
Després de buscar per internet, vaig seguir les indicacions de la Mercè del blog de la cuina per llaminers per a fer la melmelada, més d'una vegada he provat de fer les seves receptes i sempre queden espectaculars. Així que no vaig dubtar gens en els passos que ella aconsella.
Primer es pelen les prunes i desossen, per fer-ho més ràpid jo vaig escaldar prèviament les prunes i així es pelen la mar de bé.
En una cassola hi afegim les prunes (pelades i sense pinyol) tallades ben petites, el sucre, la pell d'una llimona i una branca de vainilla. Jo vaig obrir la branca de vainilla fent un tall longitudinal perquè la melmelada agafès millor l'essència de la vainilla.
Posem la cassola a foc baix i anem remenant de tant en tant, jo vaig tenir la melmelada ben bé una hora al foc.
Quan ja feia gairebé l'hora de cocció vaig triturar una mica la melmelada amb el minipimer perquè quedès més fina i vaig continuar la cocció.
Un cop la melmelada ja ha agafat la consistència que ens agrada ja la podem posar en pots per conservar-la. A mi amb aquesta quantitat me'n van sortir quatre pots petits com els de la foto (eren pots de iogurt, perquè us en feu una idea de la mida, per tant eren força petitts).
Per conservar la melmelada es poden fer vàries tècniques per aconseguir el buit:
- omplir els pots amb la melmelada ben calenta i tapar-los. Ràpidament els hi donem el tomb i els deixem cap per avall (amb la tapa a sota) fins que es refredin.
- al bany maria, posant els pots a una olla al bany maria uns 20 minuts.
Jo vaig obtar de fer-ho al bany maria i els vaig deixa dins l'olla fins que l'aigua fos del tot freda.
És molt important haver esteril·litzat prèviament els pots i les tapes (bullir-los uns 10 minuts) per evitar que la conserva no se'ns faci malbé.
Un cop la melmelada està feta ja podem etiquetar els pots amb la data en la que em fet la conserva, i si ho fem amb una mica de gràcia aquestes dolces conserves poden ser un detall bonic per regalar.
Que vagi de gust!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada